Europeisme a l’Empordà

L’Empordà és una comarca catalana i europea. Està ubicada entre dos estats , Espanya i França, i és per tant una comarca fronterera. L’Empordà és un tros màgic – meravellós pel seu paisatge, ple de història- d’aquest mosaic de pobles que formen Europa.

George Steiner, en el seu preciós llibre titulat “La idea d’Europa“, escriu que l’essència del nostre continent es pot resumir en cinc elements : a) un cafè ple de gent i de converses, b) un paisatge que convida a caminar i a badar , una geografia bella, diversa i amable, feta a la mida de l’home, c) uns carrers i unes places que porten el nom de tota mena de personatges vinculats a la terra, d) una tradició que ve directa de Jerusalem, Atenes i Roma, amb una entesa ben aconseguida entre raó i fe que convida a la convivència i a la tolerància,  e) un sentiment de impermanència, de que podríem acabar perdent aquesta joia que ens envolta, de que tot acabarà desapareixent, i que ens porta a la nostàlgia.

L’Empordà comprèn tots aquests cinc elements com poques comarques europees.  No és d’estranyar que l’Empordà, com la resta de Catalunya, se senti tan europea, car els empordanesos i els catalans en general som europeus de nissaga, venim del món carolingi, som terra de marca. L’europeisme forma part dels nostres gens , les nostres arrels històriques són europees. Així ho entenien els empordanesos que varen constituir fa més de vint anys la Fundació Empordà-Europa (EUREM) amb la intenció de propagar l’europeisme que ens caracteritza. El president d’aquella Fundació era el polític i historiador gironí Lluís Maria de Puig.

La Fundació va començar organitzant tota una sèrie d’activitats – conferències, seminaris, publicacions – però amb el pas del temps es va anar marcint perquè els seus promotors, i molt especialment el seu fundador Lluís Maria de Puig, anaven pel món tan  enfeinats que se’ls feia difícil de trobar temps per dedicar a la Fundació.

Així va ser fins que, a l’any 2012, en Lluís Maria de Puig i uns quants europeistes empordanesos vàrem decidir de revitalitzar la Fundació EUREM i de començar una nova etapa de la seva existència. Amb aquest propòsit, el dia 13 d’agost de 2012 vàrem organitzar a Can Mallol de Vilopriu, domicili empordanès d’en Lluís Maria de Puig , una trobada a la que varen ser convidats una cinquantena llarga d’europeistes identificats amb primera o segona residència a l’Empordà, condició per esdevenir membres d’EUREM.  

Dues grans banderes d’Europa presidien la vetllada, i val a dir que no va ser fàcil trobar-les. Eren les banderes europees de l’Ajuntament de Calonge, el meu poble de nissaga, que vaig aconseguir portar a Vilopriu gràcies a la gentilesa del seu alcalde, Jordi Soler.  Els convocants vàrem exposar el projecte de renovació d’EUREM amb tota una sèrie d’activitats a organitzar. Els convocats es varen mostrar entusiasmats amb les propostes que els vàrem presentar i es va decidir per unanimitat de tirar endavant la nova fase de la vida d’EUREM.

Però al cap de ben poc temps d’aquella engrescadora trobada estiuenca de Vilopriu es va produir un tràgic esdeveniment que va alterar tots els nostres plans : la mort sobtada del nostre president, en Lluís Maria de Puig , deguda a una complicació coronària. Ja feia temps que en Lluís Maria tenia problemes de cor però ningú prop seu podia pensar que les coses es  complicarien  tant i de manera tan  ràpida.  Va ser un cop molt dur i ben inesperat.

Tots els mitjans de d’informació del país es varen fer ressò de la defunció del gran polític i historiador. Immediatament després de produir-se, es varen organitzar diferents actes d’homenatge al finat. Reprodueixo a continuació alguns extractes de comunicats de premsa publicats  al respecte.

“Sonora ovació i un sentit homenatge el que es va viure ahir després del Ple del Congrés dels Diputats a Madrid, en record a la figura de Lluís Maria de Puig, que va morir dimecres a la nit als 67 anys a l’hospital Josep Trueta de Girona. El president de la Cambra, Jesús Posada, va concloure la sessió destacant la figura de De Puig com a “professor, historiador i sobretot, gran company”. “Descansi en pau”, li va desitjar.Durant la sessió, van ser diverses les mencions que es van fer a la trajectòria de l’exdiputat gironí.

Aprofitant el debat d’una sèrie de convenis internacionals, el diputat de CiU Jordi Xuclà el va homenatjar recordant la seva activitat internacional. També ho va fer Àlex Sáez, diputat gironí del PSC, que va subratllar el seu paper al PSC i la seva col·laboració amb Ernest Lluch, la fundació del qual presidia. Guillermo Mariscal, del PP, es va sumar a les paraules de record.Per la seva banda, el president del Senat, Pío García-Escudero, va expressar en nom de tota la cambra alta el condol a la coalició d’Entesa pel Progrés de Catalunya per la mort de De Puig.

Diversos portaveus van expressar des de la tribuna en el Ple el seu pesar per la mort del polític català. El president va recollir el sentiment de tota la cambra i el va traslladar al grup al qual va pertànyer De Puig, recordant la seva intensa tasca com a parlamentari, també en càrrecs de responsabilitat. Després de les seves paraules, els senadors van oferir un aplaudiment a qui va ser el seu company durant les dues legislatures passades.D’altra banda, el president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Jean-Claude Mignon, també va expressar ahir la seva profunda tristesa per la mort de l’expresident d’aquest ens europeu.

De Puig va presidir l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa entre 2008 i 2010 i en va formar part durant 23 anys, i Mignon el va recordar com “un dels més ardents actors i un dels agents més entusiastes de la construcció del somni europeu”.“Membre de l’oposició clandestina al franquisme, diputat durant tres dècades i historiador, ha estat dels membres de la nostra Assemblea més abnegats i compromesos. Cordial i generós, recordarem sempre la seva presència en tots els debats, les seves innombrables iniciatives i la seva disposició personal”, va destacar Mignon en un comunicat.L’actual president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa va remarcar que De Puig “creia en Europa i en el Consell d’Europa”. “A Espanya es diu que ‘de bien nacido es ser agradecido’. És Europa la que avui manifesta tota la seva gratitud i reconeixement a un gran europeu”, exposava el comunicat.

Mignon concloïa el missatge amb un missatge de condol a la vídua i les seves dues filles: “Sempre recordarem la seva educació i generositat, la seva presència en tots els cossos de debat, les seves innombrables iniciatives i la seva disponibilitat personal”.

Diversos representants polítics, entre els quals dirigents socialistes, però també de CiU, van dedicar ahir unes paraules de comiat a De Puig a la parròquia del Mercadal de Girona  Tal com va recordar Joaquim Nadal, De Puig va tenir un paper destacat en el panorama internacional. “Va tenir una amplíssima projecció a Europa, amb càrrecs importantíssims que li van fer mantenir contacte amb els principals dirigents mundials, amb els quals va parlar de tu a tu i va pactar acords en polítiques de pau, de convivència, culturals i de defensa de les llengües minoritàries”, va rememorar Nadal.

De la seva banda, el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, que va voler destacar per sobre de tot la qualitat humana de Lluís Maria de Puig, a qui va definir com un home “afable i sempre disposat a ajudar”. A més de ser una “gran pèrdua” en l’aspecte personal, Fernández també va posar en relleu el paper de De Puig com a “pensador”, també en l’àmbit polític. “En els darrers mesos estava preocupat per la situació que travessa ara el partit i volia contribuir a recuperar l’espai que hem perdut”, va recordar Fernández.

No només la família socialista va voler dedicar unes paraules a recordar De Puig. Jordi Xuclà el va recordar com “un dels millors polítics gironins de la democràcia, el que va arribar més lluny: al capdamunt del Consell d’Europa”. L’alcalde de Figueres i diputat, Santi Vila, va expressar la seva tristesa per la mort “d’un amic i company a la Fundació Ernest Lluch”.

També en va tenir un agradable record la diputada socialista Tere Cunillera, amb qui va compartir escó el 1982. Cunillera va rememorar la forta relació que van establir i el caràcter afable del diputat “.

El “nucli dur” d’europeistes  radicats a l’Empordà que havia tractat de revitalitzar EUREM juntament amb el finat Lluís Maria de Puig estava format per cinc persones : en Joaquim Llimona, Director de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, en Xavier Ferrer, economista de  Caixabanc, en Josep Maria Lloveras, alt funcionari de la Comissió Europea, en Josep Coll, director del grup empresarial CINC, i el que signa aquest article.

Aquest grup, immediatament després de la defunció del President Lluís Maria de Puig, va organitzar a Torroella de Montgrí un sopar-homenatge a la família del finat i , tot seguit, es va proposar de continuar la tasca de revitalització d’EUREM , tal com ho hauria volgut en Lluís Maria.

Fidels a aquest propòsit, el 5 d’octubre de 2013 vàrem organitzar la primera trobada de la segona etapa d’EUREM a Palau Sator, amb una conferència-col·loqui a càrrec d’en Jordi Xuclà, diputat de CIU al Congrés de Diputats i europeista, que va  parlar de l’Europa Gran, la que va més enllà de la Unió Europea (UE) i que comprèn tots els pobles del continent europeu. Es va referir especialment a la Política de Veïnatge de la Unió Europea cap a l’Est i cap a la Mediterrània i a la tasca desenvolupada pel Consell d’Europa i el Tribunal de Drets Humans Europeu ubicats a Estrasburg.

L’acte aplegà a una trentena d’europeistes identificats amb primera o segona residència a l’Empordà i val a dir que va satisfer a tots els presents tant per la qualitat de la conferència del diputat Jordi Xuclà com pel col·loqui  que va tenir lloc a continuació. Animats per l’èxit de la convocatòria, el “nucli dur” d’EUREM pretén tirar endavant noves trobades i acabar de perfilar els aspectes organitzatius de la nova etapa d’EUREM .

La segona trobada tindrà lloc el proper mes de març , també a Palau Sator,  i tindrà com a personatge convidat el periodista i europeista empordanès Martí Anglada, que parlarà sobre el seu darrer llibre dedicat a Alemanya. Per finals d’abril hi ha prevista una convocatòria a Figueres dedicada a les properes eleccions al Parlament Europeu.El “nucli dur” d’EUREM es proposa , entre d’altres activitats, publicar periòdicament articles de divulgació europeista a diferents mitjans d’informació empordanesos. L’article que figura a continuació s’ha escrit amb aquesta intenció.

Víctor Pou
Professor de l’IESE i de la UIC