Catalunya, nació europea

Catalunya és una nació de nissaga i de vocació genuïnament europees. Podríem dir que l’europeisme dels catalans és genètic, forma part del nostre ADN. Com deia Vicens Vives en el seu celebrat assaig històric “Notícia de Catalunya“: “els catalans hem de saber qui som si volem construir un edifici acceptable dins del gran marc de la societat occidental a la qual pertanyem per filiació directa des dels temps carolingis; aquesta filiació fa que el nostre europeisme sigui distintiu”.

Es pot ben dir, doncs, que en el fons del nostre ser col·lectiu s’hi troba Europa, car Catalunya és fruit de la reconquesta carolíngia i no pas de la reconquesta visigòtica, la que va començar a Covadonga amb Don Pelayo.

Tot això ho va explicar molt bé el president Jordi Pujol en un famós discurs pronunciat al Saló d’Honor de l’Ajuntament d’Aquisgrà l’any 1985, on vaig tenir l’honor d’acompanyar-lo. Va començar amb aquestes paraules que sorprengueren als assistents: “Vinc de lluny, dels confins de l’Imperi. Vinc de Catalunya, un país d’Espanya, situat entre els Pirineus i el Mediterrani. I he vingut a Aquisgrà per parlar d’Europa. Per parlar-ne justament en el moment que Espanya és a punt d’entrar a la Comunitat Econòmica Europea”. El president va continuar explicant, en mig de l’expectació general, que Catalunya havia nascut feia més de 1.200 anys, com una marca fronterera de l’Imperi de Carlemany, la Marca Hispànica, l’avançada de l’Imperi cap al sud d’Europa, car aleshores la Península Ibèrica estava dominada pels musulmans.

El llançament històric de Catalunya es realitzà des d’una plataforma concreta: la part transpirinenca del reducte europeu carolingi. Catalunya, per tant, va concloure el president, “és l’únic poble d’Espanya que neix lligat a Europa , i no pas –com els altres- com una reacció autòctona de legitimisme visigòtic contra els musulmans. Aquest fet diferencial de la nostra naixença en un cert sentit s’ha perpetuat a través de la història. D’una certa manera continuem essent fills de Carlemany. En aquest moment de la incorporació d’Espanya a la CEE he volgut venir, en nom del meu país, a expressar aquí, en la nostra antiga capital, la nostra joia, la nostra joia de tornar a casa”. Aquesta darrera frase va sonar com particularment reeixida a les orelles de tots els assistents i val a dir que a casa nostra ha quedat ben gravada a la memòria col·lectiva: “amb l’entrada a la Comunitat Europea, Catalunya torna a casa”.

D‘aquí a poques setmanes tindran lloc les eleccions al Parlament Europeu. Catalunya presentarà els seus candidats i s’obriran els corresponents debats electorals. Des d’EUREM pensem que cap candidat i cap debat electoral mai no haurien de perdre de vista el fet essencial que acabem d’exposar, és a dir, que a Catalunya l’europeisme és de nissaga, que la nostra filiació històrica és europea i que volem ser presents, cada vegada més, amb les nostres propostes, en el procés d’integració dels pobles d’Europa, que és casa nostra.

Alguns hem intentat a vegades representar aquest procés com una mena de gran fracció,  amb un numerador caracteritzat per la suma de tota una sèrie de nacions europees com Catalunya, i amb un denominador comú de gran riquesa cultural i civilitzadora en el que destacarien els heretatges grec i romà, el cristianisme i els valors del Renaixement i de la Il·lustració. Aquesta representació ve recollida en el lema de la Unió Europea: “unitat en la diversitat”.

Des de Catalunya, hem de contribuir a l’esforç de construcció europea a partir de la nostra manera de ser concreta. Catalunya és una cèl·lula genuïna del teixit europeu. Està orgullosa de la seva identitat i de formar part d’un projecte integrador tan ambiciós com sigui possible. Un projecte que acabi quallant en una realitat política que permeti a Europa convertir-se de veritat en un actor global en el segle XXI i d’evitar, per tant, la seva irrellevància al costat dels altres grans actors globals de dimensions continentals ja existents, com Estats Units o Xina.

Victor Pou. Secretari d’EUREM
Amb vinculació amb el Patronat Català Pro-Europa i la Comissió Europea.

Descarregar article original. Revista Baix Empordà. Pàg. 37>