Anem massa lents

La pandèmia ens ha trastocat la vida a tots i ha obligat a reaccionar governs, institucions, empreses i ciutadania. Vagi per endavant que una situació així, que no vol ningú, té difícil enfocament i solució, però cal fer-hi front. En l’àmbit europeu, primer amb desorientació, però després amb determinació, posant sobre la taula 540.000 milions d’euros a disposició dels estats i les empreses i, més endavant, aprovant el fons Next Generation EU de 750.000 milions d’euros, que es finançaran amb deute comunitari, que es destinarà a pal·liar els efectes de la pandèmia i a modernitzar les economies dels estats membres, a què cal sumar-hi 1,073 bilions d’euros corresponents al pressupost comunitari per als anys 2021-2027.

A més, l’aportació del Banc Central Europeu, que, amb 1,8 bilions d’euros, ha permès finançar el deute públic a baix cost. I també el que hi ha posat cada govern pel seu compte; per cert, amb aportacions molt desiguals. Tot plegat una ingent quantitat de diners que haurem de saber administrar molt bé, però que, si ho comparem amb economies similars, ens quedem enrere. Així, els EUA hi han destinat tres injeccions de diners (900.000 milions, 1,9 bilions i 2,2 bilions de dòlars), posant directament als comptes corrents de la ciutadania 1.400 dòlars a cadascú. En total, els EUA han posat 5 bilions de dòlars, uns 4,2 bilions d’euros, d’aplicació a curt termini, comparat amb el que hi ha posat la UE, que és 3,6 bilions d’euros (aportació del BCE inclosa), més la dels estats membres. L’aportació dels EUA és superior, però el que encara és més important és que és de més immediata aplicació, i això té uns efectes directes que no té la gestió del Net Generation EU, que es començarà a aplicar passat l’estiu. Aquesta lentitud de decisió i execució de la UE afecta la sortida ràpida de la crisi.

I pel que fa al pla de recuperació, transformació i resiliència que el govern espanyol porta a Brussel·les perquè s’aprovi, s’hi recullen els projectes que han de cobrir els 70.000 milions d’euros que la UE dona a l’Estat espanyol per a la recuperació (70.000 milions més seran a interessos baixos) i que han de servir per fer reformes estructurals i modernitzar l’economia. Esperem que s’aprovi i que es compleixin les previsions que generarà un creixement del PIB del 2% cada any, durant els tres propers, i que aporti, com apunta el govern, 800.000 llocs de treball. Veurem si és així, i si ha incorporat peticions com ara la de Catalunya, que són 27 grans projectes per valor de 41.000 milions d’euros. I també si els projectes seran prou transversals perquè hi participi tot el món empresarial i les diferents administracions, també la municipal, i ajudin els sectors afectats per la crisi i el teixit empresarial i social del país. Ha de servir per impulsar l’economia, fer-la més participativa, sostenible, digital i solidària, modernitzant-la i preparant-la per al futur. Perquè tot això sigui possible caldrà ser molt rigorós i eficient amb la finalitat que s’apliquin tots els fons rebuts, que no sempre ha passat. Si ho fem així, tota la societat hi sortirà guanyant. Som-hi!